Giuseppe Moscati: medicul sfânt

„Fericiți suntem noi, medicii, deseori incapabili de a îndepărta o boală, dacă ne amintim că, în afară de trupuri, avem în fața noastră suflete pe care trebuie să le iubim ca pe noi înșine, după porunca Evangheliei. Bolnavii sunt chipul lui Cristos”. Medicul Giuseppe Moscati (1880-1927) își trăia profesia de medic în acest stil.
Medicul săracilor...
Participarea sa umană la problemele pacienților unită cu competențele sale medicale, reiese din aceste cuvinte ale sale: „Dumnezeu este iubire. Cine rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu, iar Dumnezeu rămâne în el. Să nu uităm să oferim în fiecare zi, ba mai mult, în fiecare moment, acțiunile noastre lui Dumnezeu, făcând totul din iubire”. Ziua sa a fost mereu foarte intensă: dimineața se scula devreme pentru a-i vizita gratuit pe cei nevoiași din cartierele din Napoli, înainte de a merge la spitalul la care lucra și de a-i consulta pe bolnavi, după-amiaza, în cabinetul său particular. Era admirat mult de colegii săi deoarece, deseori, punea diagnostice perfecte pacienților săi. Dăruirea sa față de bolnavi nu i-a luat niciodată din timpul de studiu și cercetare medicală. 
Era proverbial dezinteresul său. Singurul lucru ce-l deranja era să fie întrebat cât i se datora. Nu stabilea prețul, nici măcar cu persoanele cele mai bogate. Lua ceea ce i se oferea și, dacă i se părea că i s-a dat prea mult, dădea înapoi restul.
Întâlnirea cu Caruso
A rămas celebră întâlnirea sa cu Enrico Caruso care a plecat sărac din Milano și s-a întors din America foarte bogat. Celebrul tenor, care a suferit o hemoragie în timpul unui concert, a fost la cele mai bune spitale, dar diagnosticul corect, chiar dacă târziu, i l-a pus Moscati. Acesta din urmă nu a ezitat să-i spună că a consultat toți medicii, dar nu și pe Isus Cristos. Moscati a cerut să i se administreze lui Enrico ultimele sacramente, asistându-l pe acesta, asemenea unui frate, până la sfârșit.
Puterea credinței
Lui Moscati nu-i era rușine să vorbească despre credința sa și cu colegii. Își lua puterea pentru viața de zi cu zi din împărtășania zilnică și din devoțiunea către sfânta Fecioară Maria. I-a spus unei prietene: „Câtă mângâiere simt când mă împărtășesc în Sanctuarul din Pompei!” Sinteza gândirii și stilului său de viață este exprimată bine în aceste cuvinte scrise unei prietene: „Să-l iubim pe Dumnezeu fără măsură, fără măsură în iubire, fără măsură în durere. Nu știința, ci caritatea a transformat lumea”. Moscati a fost canonizat în 1987 de Ioan Paul al II-lea în Piața Sfântul Petru. 

Din revista Catechisti Parrocchiali, februarie 2015