A-l căuta pe Dumnezeu la şcoala iubirii Pr. Loris Maria

Înainte de toate, doresc să-i mulţumesc lui Dumnezeu pentru vocaţia monastică: acesta este cel mai mare dar pe care mi l-a făcut după cel al vieţii. Am intrat în mănăstire acum 19 ani, când aveam 28 de ani. Dar istoria mea vocaţională a început cu câţiva ani înainte, în timpul studiilor în seminarul diecezei di Fano şi a celor doi ani când am fost vicar într-o parohie.

Cum am ajuns într-o mănăstire trapistă? În tinereţe nu ştiam nimic despre călugări şi, cu atât mai puţin, despre trapişti. Dar Dumnezeu a dispus şi a pregătit fiecare lucru. Totul a pornit de departe, cu multe semne mici şi întâlniri ce m-au orientat către această consacrare definitivă într-o viaţă claustrală, în tăcere şi singurătate.

Voi povesti doar un mic episod, ce aparent va putea părea banal, dar pe care, în istoria mea, îl recunosc ca fiind un moment semnificativ. În primul an de seminar, în timpul unei zile de reculegere într-un schit, am găsit bomboane pe a căror hârtie era scris: „Trapişti-Fratocchie” şi m-am întrebat, cu o anumită curiozitate, cine sunt aceştia.

Ce valorează cu adevărat?

Elisa

Binecuvântat să fie Domnul, căci a făcut pentru mine lucruri minunate, într-o cetate întărită. (Ps 31,22)

În viaţa mea, Dumnezeu a făcut pentru mine lucruri minunate. Iar cetatea întărită este fidelitatea sa de neclintit pe care am putut-o atinge cu mâna. Domnul este fidel bunătăţii sale faţă de noi, aşteptărilor noastre de fericire, acelei dorinţe de veşnicie pe care el însuşi a pus-o în noi, dorinţei noastre de a trăi orizonturi ample, nu monotone, orizonturi ce ne pot surprinde, de-a lungul drumului vieţii noastre...

La 21 de ani eram la Pisa şi studiam matematică: obiectivul meu era acela de a reuşi să rezolv unele probleme dificile, fie ca o provocare, fie pentru a lăsa un semn în istorie. „Săraca de mine...” aş putea spune acum! Da, dar atunci era o încercare de a răspunde unei probleme, serioase şi dure, pe care viaţa mi-o prezenta în fiecare zi: moartea ce se respiră la fiecare pas, în sfârşitul lucrurilor şi al relaţiilor, şi care zădărniceşte, în mod iremediabil, fiecare acţiune a mea, privând-o de sens. „La ce foloseşte viaţa dacă, apoi, totul se sfârşeşte?” – mă întrebam deseori. În ce merită, cu adevărat, să-mi „investesc” viaţa? Trebuie, trebuie să existe ceva care să merite cu adevărat! Altceva! Care să nu se termine niciodată, pentru a nu arunca la gunoi totul... dar răspunsul era mereu acelaşi: nu este nimic altceva în sertarele acestei lumi...

În acele zile, la Pisa, a nu ştiu câta deziluzie, de data aceasta prea mare: prietenia. Da, deoarece şi acea prietenie, în care mi-am pus speranţe de veşnicie, de fidelitate dezinteresată, de sinceritate – asemenea unei insule norocoase de pace – putea să se prăbuşească fără un motiv valid. Cu această deziluzie, puteam atinge cu mâna limita umană.

O eliberare reciprocă

La Sinodul pentru Africa din octombrie 2009, a făcut multă senzaţie, pe tema iertării, intervenţia lui Geneviève Uwamariya, din congregaţia Surorilor Sfintei Maria din Namur (Rwanda), martoră a masacrelor din Rwanda. Îi lăsăm ei cuvântul:

„Sunt o supravieţuitoare a genocidului etniei Tutsi din Rwanda, în 1994. O mare parte din familia mea a fost masacrată în biserica noastră parohială. Vederea acelei clădiri mă umplea de oroare şi de revoltă, tot aşa cum întâlnirea cu unii deţinuţi îmi provoca dezgust şi furie.

În această stare sufletească mi s-a întâmplat un fapt ce mi-a schimbat viaţa şi relaţiile. Pe data de 27 august 1997, la ora 13.00, un grup al asociaţiei „Damele milostivirii divine” m-a dus în două închisori din regiunea Kibuye, oraşul meu natal. Acestea veniseră ca să pregătească deţinuţii pentru Jubileul din 2000. Spuneau: „Dacă ai ucis, te angajezi să ceri iertare victimei care a supravieţuit; astfel o ajuţi să se elibereze de greutatea răzbunării, a urii şi a ranchiunii. Dacă eşti victimă, te angajezi să oferi iertare celui care ţi-a greşit; astfel îl ajuţi să se elibereze de povara crimei şi de răul care este în el”. Acest mesaj a avut asupra mea un efect neaşteptat.

O CURIOZITATE PENTRU O CARTE, UN DRUM SPRE LUMINĂ

Foto: Monica ScripcaruCu ani în urmă mă aflam în comunitatea Fiicelor Sfântului Paul din Domodossola – Italia.În fiecare dimineață participam la Sf. Liturghie în catedrală.

După un timp, atitudinea zilnică a unui domn mi-a atras atenția și curiozitatea: se împărtășea zilnic, dar niciodată nu se așeza pe bancă… Stătea mereu în picioare, în spatele bisericii, aproape de intrarea principală.

Într-o zi m-am apropiat și l-am întrebat: „Cum de stați mereu aici cu atâtea bănci libere în biserică?” Mi-a răspuns: „Într-o zi îți voi spune de ce”. După mult timp, într-o bună zi, pe neașteptate, m-a căutat pentru a-mi povesti motivul pentru care, în fiecare zi, se afla mereu în același loc, în picioare, aproape de intrarea principală a bisericii.

„Mi-a frânt lanţurile” Nunzia

Aceasta este povestea mea. Povestea drumului meu către Isus. Am 39 de ani, 4 copii şi o viaţă minunată, cu ajutorul lui Dumnezeu.

Dar nu a fost mereu aşa. Îmi amintesc de timpurile când eram „eu” cea care îmi croiam viaţa mea, când „singură” îmi eram suficientă pentru a răspunde nevoilor mele, când sufeream de un puternic sindrom de atotputernicie. EU eram capabilă, EU eram bună, EU ştiam să fac totul... Dar era o păcăleală ce mi-a manipulat mai mult de jumătate din viaţă.

M-am căsătorit foarte tânără; aveam 20 de ani şi eram foarte îndrăgostită de soţul meu. Primii ani de căsătorie au fost frumoşi, dar şi foarte dificili. Nu reuşeam să avem un copil din diverse mici motive care, puse împreună, deveneau o mare problemă. Dar, în acel moment, nu-l căutam încă pe Dumnezeu. Aveţi prezentă acea credinţă superficială în care tu ceri pentru a obţine şi nu pentru a mulţumi? Pe lângă aceasta, eram şi un pic supărată... şi foarte departe de Biserică.

Apoi au sosit copiii unul după altul: în 28 de luni 3 copii! Eram foarte fericiţi, dar, după un an de la naşterea celui mai mic, am intrat într-o profundă criză depresivă; şi, încetul cu încetul, am început să-l îndepărtez pe soţ din viaţa mea, aruncând asupra lui cauza suferinţei mele. A fost o perioadă lungă şi foarte dureroasă pe care o binecuvântez deoarece, atunci, l-am căutat pe Dumnezeu! Iar el era acolo, gata să se lase găsit.