Fericiți cei care ascultă Cuvântul – discipoli pe căile fericirilor

fericitiCartea părintelui Lucian Dîncă se dorește a fi un parcurs spiritual pentru începători, dar și pentru cei înaintați în tainele credinței creștine, scopul fiind acela pe care ar trebui să și-l dorească orice creștin: a deveni discipol al lui Cristos.
Pentru aceasta este necesar să știm unde locuiește, să-i ascultăm învățătura, mai mult, să ne lăsăm seduși de cuvintele divine care ne luminează mintea și inima. Ca să devenim discipoli avem nevoie de învățători, iar cartea de față se dorește a fi un „învățător” care să conducă la „Învățătorul” și „Domnul”, până la a deveni una cu Maestrul: „Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine” (Gal 2,20).
În prima parte a cărții, autorul ne ajută să înțelegem câteva texte biblice (înmulțirea pâinilor, parabola Tatălui milostiv și a bunului samaritean etc.) folosind o metodă de interpretare dezvoltată de Sfinții Părinți ai Bisericii încă din secolul al III-lea, lectura alegorică sau spirituală. În partea a doua – care ocupă și spațiul cel mai amplu - cititorul va fi călăuzit pe calea fericirilor evanghelice pentru a gusta din adevărata fericire spirituală: Cristos.

Textul fericirilor (Mt 5,1-11) propus de Isus în predica de pe munte este unul dintre cele mai cunoscute din Noul Testament. De aceea s-ar putea naște în mintea noastră întrebarea: ce ne-ar mai putea învăța un text auzit atât de des? De multe ori cunoaștem bine anumite texte biblice, spune autorul, însă ne lipsește acea inteligență interioară a Sfintelor Scripturi. Aceasta se poate întâmpla deoarece nu stăm destul timp în preajma lui Isus pentru a-l lăsa pe el să ne explice aceste texte biblice. Meditațiile propuse aici despre fericiri doresc să ne apropie de Învățător și să-l lase să ne explice fiecare fericire în parte, aplicată la propria noastră trăire a credinței.

În cartea sa, pr. Lucian subliniază faptul că omul este creat pentru fericire, mai mult, pentru fericirea veșnică. Isus însuși se prezintă ca fiind fericirea discipolilor, dar și a noastră. Totuși fericirea promisă de Isus parcurge căi dificile: Isus vorbește despre cei care plâng, despre cei flămânzi sau cei persecutați etc. Cu toate acestea certitudinea care se degajează din fericiri este dobândirea Împărăției, care aparține celor săraci, celor flămânzi, celor curați cu inima, făcătorilor de pace, celor însetați după dreptate, celor persecutați pentru numele lui Isus. Pentru aceștia, Dumnezeu a inventat un drum al fericirii după măsura iubirii inimii lor și a credinței lor în predicatorul fericirilor, Isus Cristos.
Parcurgând paginile cărții, cititorii vor avea surpriza de a se întâlni cu diverse personaje din Biblie care au încarnat în viața lor, într-un mod mai profund, una dintre fericirile lui Isus. Pr. Lucian ni-l propune spre meditație pe Abraham, părintele săracilor și al celor ce cred; pe sfântul Petru, modelul celor care plâng; pe profetul Isaia, care reflectă blândețea lui Dumnezeu; pe Ieremia, profetul însetat și înfometat de dreptate; pe Moise, omul milostiv; pe sfântul Ioan, apostolul feciorelnic; pe sfântul Paul, artizanul păcii. Cu toții vom putea găsi în aceste personaje biblice un model mai aproape de noi și un ajutor în trăirea fericirilor lui Isus.
La finalul cărții, autorul ni-l prezintă pe Cristos ca fiind chipul tuturor fericirilor. Cititorii vor descoperi că Isus, înainte de a propune fericirile fiecăruia dintre noi, le-a trăi în primă persoană, acestea constituind un autoportret al său; iar pr. Lucian ne invită să înaintăm pe unul dintre cele opt drumuri spre Fericire cerând, în mod special, ajutorul lui Isus, prezent în mijlocul nostru în sfânta Euharistie.
Dorința autorului este ca cititorii să devină tot mai fascinați de Cuvântul Domnului până când acesta va deveni hrana spirituală zilnică, sursa lor de fericire și, astfel, vor putea trăi ca adevărați discipoli ai lui Isus.

Editura Pauline

PENTRU PROCURAREA CĂRȚII:

Librăria PAULINE online: 
Fericiți cei care ascultă Cuvântul – discipoli pe căile fericirilor

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
0787 756 870; 021 312 3551