Lansare de carte: Ghid în trăirea vieții sacramentale
Vineri, 17 septembrie, la Librăria Pauline din București a avut loc prezentarea cărții „Ghid în trăirea sacramentelor” la care au participat autorul, pr. Lucian Dîncă, și invitații săi, pr. Marius Taloș și pr. Wilhelm Dancă. Întâlnirea a putut fi urmărită și din casele noastre prin intermediul Angelus TV, cărora le mulțumim pentru disponibilitate.Părintele Marius a subliniat un cuvânt cheie: ghid. Cartea, a explicat el, este o călăuză spre comuniunea cu Dumnezeu, o călăuzire adultă în viața credinței, în trăirea sacramentelor. Prezența izvoarelor biblice ale sacramentelor și a dimensiunii patristice fac ca această carte să fie accesibilă deopotrivă catolicilor și ortodocșilor. Părintele a recomandat cu căldură cartea nașilor care dăruind-o fiilor lor spirituali poate fi un ajutor să „zămislească” fii în Biserică prin sacramente.
Părintele Lucian a vorbit despre contextul în care a luat naștere cartea. Aceasta este rodul unei munci de doi ani și pe această cale a mulțumit celor două grupuri care l-au stimulat să pună pe hârtie reflecțiile sale despre sacramente: primul grup este cel al surorilor din diverse congregații care au participat la întâlnirile sale ținute pe tema sacramentelor prezentate mai mult la nivel spiritual; iar cel de-al doilea grup este cel al studenților cărora le-a predat un curs de teologie a sacramentelor, aprofundând în acest context și dimensiunea biblică și patristică.
Autorul a subliniat motivul pentru care fiecare sacrament este tratat din cele trei perspective (biblică, patristică și spirituală). Prin înrădăcinarea biblică a fiecărui sacrament autorul a exprimat faptul că fiecare sacrament în parte este important, este bogat și este de sine stătător. Prin dimensiunea patristică a arătat cum Părinții Bisericii – dintre care mulți au fost episcopi - au pus în practică trăirea sacramentală, au explicat sacramentele pe înțelesul creștinilor. Prin cea de-a treia dimensiune, cea spirituală, autorul i-a îndemnat pe creștini de a nu se opri doar la tradițiile care însoțesc administrarea sacramentelor și de a avea mereu prezent scopul esențial al acestora: sacramentul este o taină prin care dobândim harul nevăzut. Părintele ne-a invitat să ne întrebăm care este harul nevăzut pentru fiecare sacrament în parte și cum acest har schimbă vieți, dă sens, ne eliberează de descurajare.Și pr. Wilhelm Danca a vorbit despre carte ca fiind o punte de legătură cu Biserica Ortodoxă prin accentul patristic al interpretării sacramentelor și a vorbit despre evantaiul larg de cititori cărora li se adresează această lucrare: preoților, persoanelor consacrate și creștinilor laici. La finalul intervenții și-a exprimat speranța ca această carte să ajute cititorii de a-și asuma un stil de viață creștin marcat de „mistica ochilor deschiși”: trăirea spirituală cu ochii deschiși, toate sacramentele conducând spre viața socială.
Dorim să mulțumim și celorlalți preoți, persoanelor consacrate și laicilor prezenți la lansarea cărții și celor care ne-au urmărit de acasă și ne exprimăm dorința ca această carte să fie un ajutor practic, un ghid care ne poate deschide mințile și inimile la o trăire mai autentic creștină a sacramentelor care sunt izvoare de viață.
Editura Pauline