Fiicele Sfântului Paului: 25 de ani de slujire în România

În perioada 19 - 21 octombrie, Fiicele Sfântului Paul (surorile Pauline) au sărbătorit 25 de ani de prezență și de slujire în România prin trei evenimente deosebite: lansare de carte, Lectio Divina și Liturghie de mulțumire!

aniversar25ani 33Vineri, 19 octombrie a avut loc la Librăria Pauline lansarea cărții „Să ne îmbrăcăm în luminăViața în Duh, o introducere practică” scrisă de pr. Giuseppe Forlai. Invitații, prof. dr. Mihaela Voicu și pr. Marius Taloș SJ, au subliniat faptul că această carte este o expresie a vocației surorilor Pauline care își desfășoară misiunea de evanghelizare într-o țară majoritar ortodoxă. Urmând îndemnul Sf. Papă Ioan Paul al II-lea, ut unum sint, ca cei doi să fie una, Giuseppe Forlai, prin scrierea sa, intră în spiritualitatea răsăriteană, introducându-ne într-un spațiu care din punct de vedere spiritual și cultural ne este familiar. Definiția pe care autorul a dat-o vieții spirituale „Cristos trăiește în noi prin Duhul Sfânt” ne conduce în inima spiritualității pauline. Giuseppe Forlai îi îndeamnă pe cititori să aibă curajul de a bate la porțile Scripturilor, să le citească, să le mediteze, și să se lase transformați de acestea până vor putea spune asemenea  sfântului Paul: „Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine” (Gal 2,20).

aniversar25ani 933Acest verset a fost în centrul atenției sâmbătă, 20 octombrie, când Fiicele Sfântului Paul au organizat în comunitatea lor un moment de Lectio Divina condus de sr. Francesca Pratillo (FSP) care a slujit timp de 10 ani în România. Aceasta i-a ajutat pe participanți să aprofundeze Scrisoarea către Galateni și în mod special Gal 2,20: „Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine”, verset care l-a cucerit pe Fericitul Giacomo Alberione până la punctul de orienta drumul său vocațional și misiunea întregii Familiii Pauline. Pr. Alberione a înțeles că nu doar membrii Familiei Pauline, ci toți botezații sunt chemați să îi permită lui Cristos să locuiască în persoana lor prin acțiunea Duhului Sfânt.

Duminică, 21 octombrie, a avut loc Sfânta Liturghie de mulțumire la biserica Preasfânta Inimă a lui Isus (Sacré Cœur) celebrată de pr. paroh Eduard Giurgi, la care au participat alături de credincioșii parohiei și ceilalți membrii ai Familiei Pauline prezenți în România, colaboratori, prieteni, persoane consacrate. Părintele paroh a readus în centrul atenției importanța ca Surorile Pauline să continue să ducă lumina Evangheliei în mijlocul poporului român prin intermediul scrierilor pe care le propun în librăria lor, în parohii sau prin diverse alte forme de apostolat. De asemenea a împărtășit credincioșilor prezenți îndemnul sr. Tecla Merlo, prima superioară generală a Fiicelor Sfântului Paul: „Să lăsăm sufletul nostru să fie cucerit de harul lui Dumnezeu: astfel vom ajunge să gândim, să vorbim, să iubim ca Isus și atunci nu mai trăim noi, ci Isus trăiește în noi”.

La toate aceste evenimente a fost prezentă și consiliera generală, sr. Karen Anderson, care a reprezentat-o pe sr. Anna Maria Parenzan, superioara generală a Fiicelor Sfântului Paul. Aceasta a mulțumit tuturor persoanelor care au fost alături de Surorile Pauline în cei 25 de ani de misiune în România, în mod special episcopilor, parohului, preoților, persoanelor consacrate și colaboratorilor și a promis că se va ruga pentru ca lumina Evangheliei să continue să strălucească și să fie tot mai vie și mai rodnică.
 
******************

Congregația Fiicele Sfântului Paul este o congregaţie misionară, prezentă în 51 de ţări, care își propune să vestească Evanghelia folosind toate mijloacele de comunicare socială.
Fondatorul este fericitul Giacomo Alberione, pe care Dumnezeu l-a chemat la o misiune nouă în Biserică: vestirea Evangheliei tuturor oamenilor folosind publicaţiile şi toate mijloacele de comunicare socială pe care progresul uman le va inventa de-a lungul timpului. El a fondat Congregaţia Fiicele Sfântului Paul în 1915, contând pe colaborarea plină de credinţă a tinerei de 21 de ani, Teresa Merlo, mai târziu sora Tecla, care va deveni superioara congregaţiei.

Pe data de 29 noiembrie 1993 au sosit la București primele trei surori italience care și-au început misiunea, după cum spunea fondatorul lor, Fericitul Giacomo Alberione, „de la iesle”, dar înarmate cu o credință puternică și cu dorința de a semăna Cuvântul lui Dumnezeu. De la acele începuturi umile și până în prezent Domnul le-a însoțit cu Providența sa: în decursul celor 25 de ani, surorile au deschis Librăria și Editura Pauline din București; au vizitat diverse parohii romano-catolice și greco-catolice unde au răspândit Evanghelia și numeroase alte cărți care comunică valorile Evangheliei; au făcut animații vocaționale, biblice și de educație media, iar de mai mulți ani au oferit în comunitate un itinerar spiritual pentru laici. De asemenea au avut darul surorilor pauline românce, iar Familia Paulină, din care fac parte, și-a mărit prezența în această țară cu alte două ramuri: Institutul Maria Santissima Annunziata (laice consacrate) și Asociația Cooperatorii Paulini (laici colaboratori în vestirea Evangheliei).

Celebrarea a 25 de ani de prezență a Fiicelor sfântului Paul în România a fost un prilej deosebit pentru a împărtăși cu credincioșii bucuria și recunoștința pentru harurile pe care Domnul le-a revărsat asupra comunității în toți acești ani și pentru binele făcut prin apostolatul de evanghelizare cu mijloacele de comunicare socială.
Sr.Paula Burcă FSP

Prezentarea audio de la ansarea cărții „Să ne îmbrăcăm în luminăViața în Duh, o introducere practică”:
Prezentare dna prof. dr. Mihaela Voicu                            Prezentare pr. Marius Taloș SJ