Profesiunea Perpetuă a sorei Paula Burcă

Sâmbătă, 18 iunie 2016, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 10.30, la biserica Sacre Coeur (biserica franceză) din Bucureşti a avut loc profesiunea perpetuă a sorei Paula Burcă, originară din Iaşi. 

Simţind dorinţa de a-l sluji pe Dumnezeu, am intrat în congregaţia Fiicele Sfântului Paul în 2005, fiind atinsă de cuvintele Fondatorului, fericitul Giacomo Alberione: Dumnezeu a pus în voi o comoară nepreţuită, o comoară pentru care îngerii vă invidiază: vocaţia pentru publicaţiile bune. Pe conştiinţa voastră apasă un milion, trei milioane, zece milioane de suflete...


Intrând în această congregaţie, am dorit să răspund la o necesitate fundamentală ce se află în inima mea şi a fiecărui om: setea de Adevăr şi de Dumnezeu. De-a lungul anilor de formare am putut experimenta frumuseţea misiunii pauline: vestirea Evangheliei cu ajutorul mijloacelor de comunicare socială cele mai rapide şi eficiente pe care progresul le pune la dispoziţie.

La Sfânta Liturghie ce a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Ioan Robu au participat diverşi preoţi din dieceza de Bucureşti, pr. Ciobănică Andrei, unchiul meu, paroh în Pildeşti şi pr. Guido Gandolfo, preot paulin italian. De asemenea a fost prezentă vicara generală a Fiicelor Sfântului Paul, sr. Clarice care mi-a primit voturile şi familia mea.

În cadrul predicii, pr. Guido Gandolfo a subliniat că, înainte de toate, chemarea la viaţa consacrată paulină este aceea de a rămâne în Isus, în iubirea sa. Fericitul Alberione definea viaţa consacrată ca fiind un act de iubire perfectă, continuă, eternă.
Pentru surorile Pauline, sf. Paul este un model de trăire a acestei relaţii de profundă comuniune cu Isus: Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăieşte în mine (Gal 2,20). Pr. Guido a spus că Dumnezeu m-a chemat pentru a parcurge, în primul rând, acest drum de conformare la Învăţătorul divin, Calea, Adevărul şi Viaţa. Astfel sentimentele, cuvintele şi faptele mele vor deveni o expresie a prezenţei lui Isus în mine. Viaţa consacrată paulină are un scop unic: să devin ca Isus; ba mai mult: să-i permit lui Isus să trăiască în mine şi prin intermediul meu să se comunice persoanelor pe care Domnul le-a încredinţat misiunii mele. Doar astfel operele pe care le voi face vor deveni apostolice şi vor produce roade în vieţile oamenilor.

Au urmat riturile specifice profesiunii religioase. Rugăciunea litanică, pronunţarea formulei profesiunii perpetue, binecuvântarea solemnă din partea Înaltpreasfințitul Ioan Robu şi a concelebranţilor, urmată de îmbrăţişarea fraternă cu vicara generală, expresie a apartenenţei definitive în congregaţia Fiicele Sfântului Paul.

Doresc să-mi exprim recunoştinţa pentru acest dar deosebit pe care Domnul mi l-a făcut în Anul Jubiliar al Milostivirii: consacrarea definitivă în slujirea lui Dumnezeu şi a fraţilor pentru a face tuturor caritatea Adevărului.
Am încredere că Învăţătorul divin îşi va ţine promisiunea făcută fer. Alberione: „Eu sunt lumina voastră şi mă voi folosi de voi pentru a lumina; vă dau această misiune şi vreau să o împliniţi”.

Mulţumesc tuturor persoanelor care mi-au fost alături şi m-au susţinut în drumul meu de discernământ pentru a face acest pas definitiv şi continui să mă încredinţez rugăciunilor lor pentru a fi perseverentă la chemarea lui Dumnezeu.

Sr. Paula Burcă, FSP

--
Fiicele Sfântului Paul (surorile Pauline). Suntem o congregaţie misionară, prezentă în 51 de ţări, ce are misiunea de a vesti Evanghelia folosind toate mijloacele de comunicare socială.
Fondatorul nostru, fericitul Giacomo Alberione, în noapte de 31 decembrie 1900, rămâne în adoraţie în faţa Preasfântului Sacrament: O lumină particulară a venit din Ostie: am înţeles mai bine îndemnul lui Isus: „Veniţi la mine toţi”... M-am simţit profund obligat să fac ceva pentru Domnul şi pentru oamenii noului secol în care aveam să trăiesc. Dumnezeu l-a chemat la o misiune nouă în cadrul Bisericii: vestirea Evangheliei tuturor oamenilor folosind publicaţiile şi toate mijloacele de comunicare socială pe care progresul uman le va inventa de-a lungul timpului.
Alberione a intuit că femeia consacrată lui Dumnezeu poate deveni un apostol al Evangheliei. Acesta a fondat în 1915 congregaţia Fiicele Sfântului Paul, contând pe colaborarea plină de credinţă a tinerei de 21 de ani, Teresa Merlo, mai târziu sora Tecla, care va deveni superioara congregaţiei.
Răspunzând chemării lui Dumnezeu şi fiind animate de spiritul Evangheliei, trăim în comunitate, într-un ambient simplu şi familial, reunite de aceeaşi credinţă, vocaţie şi idealuri: să trăim în Isus Cristos Calea, Adevărul şi Viaţa şi să-l comunicăm lumii. Primim lumină şi tărie pentru apostolatul nostru din cuvântul lui Dumnezeu, din Sfânta Euharistie şi din comuniunea fraternă.
Din 1994 ne desfăşurăm misiunea în mijlocul poporului român prin intermediul Librăriei şi redacţiei Pauline, prin difuzare, animaţii biblice, site-ul pauline.ro şi alte forme de apostolat conform carismei noastre.