ISUS NE ÎNVAŢĂ SĂ EDUCĂM ŞI SĂ NE EDUCĂM

Mulţi părinţi şi educatori ai copiilor, adolescenţilor şi tinerilor sunt dezorientaţi şi, adesea, descurajaţi: nu ştiu ce să facă şi cum să facă pentru a educa tinerele generaţii. Între atâtea „dificultăţi”, Isus, cel mai mare expert în formarea oamenilor, este unicul Model şi Învăţător care poate fi „Lumină şi Călăuză” pentru părinţi, educatori, formatori. De asemenea, cartea este adresată adolescenţilor, tinerilor şi adulţilor care vor să se formeze pe ei înşişi la nivel uman, moral şi spiritual. Isus ne învaţă „să creştem, să trăim, să educăm şi să ne educăm”. 

Autorul lucrării, pr. Giovanni Pezzuto, ni-l propune pe Isus ca Model şi Învăţător de trăire a binelui, a datoriei, a iubirii, a libertăţii, a relaţiilor, a valorilor, a virtuţilor, a forţei interioare. El subliniază faptul că Isus este un Învăţător integral deoarece educa „cu mintea, cu inima şi cu exemplele sale”:

 În calitate de Învăţător, vorbea cu autoritate; ca prieten, vorbea cu inima. Isus a iubit aşa cum iubeşte Dumnezeu şi a educat inima omului la iubirea desăvârşită. De asemenea, el învăţa binele săvârşind binele... întărea prin exemple ceea ce învăţa prin cuvinte.

Această carte este o provocare pentru cititori: înainte de a educa după exemplul lui Isus, autorul ne propune să ne lăsăm educaţi de Isus, adică să intrăm la şcoala sa ca discipoli şi să ne lăsăm formaţi de Învăţătorul divin, să permitem ca mintea, inima şi voinţa noastră să se conformeze după mintea, inima şi voinţa sa.

Pr. Giovanni Pezzuto urmează, aşadar, aceeaşi metodă pe care o folosea Isus cu discipolii săi:
Isus îşi dedica o mare parte din timp instruirii şi formării discipo¬lilor săi, de a căror creştere lăuntrică se îngrijea în cadrul unui raport personalizat de prietenie, iar la momentul potrivit, le încredinţa responsabilităţi şi misiuni ce-i angajau. Tot autorul, punând accentul pe formare, spune: Nimeni nu poate forma în mod valid dacă nu este el însuşi format în bine şi adevăr.

Întreg conţinutul cărţii se inspiră din Evanghelii, acestea conţinând numeroase elemente ce îi orientează pe oameni spre a educa şi a se educa.
Capitolele cărţii (de la al doilea la al doisprezecelea) se încheie cu câteva consideraţii şi sugestii menite să actualizeze şi să traducă la nivel practic orientările educative date de Isus în contextul actual.


Adaugă în coş