De la cuvinte la cuvânt: între internet şi Lectio Divina

Bucuraţi-vă în Domnul!, a fost tema celei de-a XII-a Întâlniri naţionale a tinerilor catolici din România, desfăşurată la Iaşi, între 25 - 29 iulie, 2012. Evenimentul a adunat circa 2000 de adolescenţi şi tineri, dornici de a întâlni chipul bucuriei pentru a şi-o face tovarăşă de drum în viaţa lor.
În programele alternative ale Întâlnirii, noi, Surorile Pauline din Bucureşti, am propus participanţilor tema „De la cuvinte la Cuvânt”: un atelier de educaţie media urmat de un moment de Lectio Divina.
În acest itinerariu de trei zile, activităţile interactive şi Lectio ne-au ajutat să trăim cu mai multă bucurie şi responsabilitate viaţa noastră online şi offline. Am deschis fereastra asupra lumii fascinante şi incitante a internetului în care locuim, navigăm şi suntem chemaţi de Dumnezeu să fim martorii săi. Tinerii, după ce şi-au umplut rucsacurile cu conţinuturi pentru a se orienta mai bine în continentul digital, au explorat cu ochi critic diversele poteci din acest ambient. Cu entuziasm, au înălţat cortina pentru a descoperi ce se află în spatele mesajelor care, cu atâta uşurinţă, intră în casa noastră şi ne hrănesc mintea. Muzica, filmul, fotografiile ce populează internetul au fost observate prin lentila conştiinţei şi a credinţei.
În cele trei zile, tinerii împreună cu noi am fost mai mult decât o prezenţă critică şi conştientă în acest sat global. Cuvintele fericitului Giacomo Alberione, marele apostol al mijloacelor de comunicare socială, ne-au invitat să devenim noi înşine protagonişti în lumea comunicării: „Să-l dăm pe Dumnezeu lumii şi să ducem lumea la Dumnezeu!” Cu entuziasm, bucurie şi simplitate am creat împreună mesaje creştine ce au fost puse apoi pe diverse reţele de socializare. Astfel, am devenit „stiloul lui Dumnezeu”, folosind mijloacele cele mai moderne pentru a face să ajungă la oamenii de azi Cuvântul divin.
În Lectio Divina, ce urma după educaţia media, tinerii s-au întâlnit cu sfântul Paul, marele comunicator al lui Cristos, care a folosit mijloacele de comunicare ale timpului său, făcând „totul pentru Evanghelie”. Sfântul Paul a devenit pentru noi stimul şi model ca să ne trăim viaţa cotidiană online şi offline ca martori ai bucuriei lui Cristos.
Articol: http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=201207140