Misiune biblică paulină

Toate le fac pentru Evanghelie (1Cor 9,23)
Misiune biblică paulină în parohia
„Sfânta Tereza a Pruncului Isus”

În perioada 27-30 iulie, în parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Bucureşti a avut loc misiunea biblică paulină cu tema Toate le fac pentru Evanghelie, organizată de surorile pauline din Bucureşti în colaborare cu preoţii paulini din Vicenza, Italia, părintele paroh Niculae Farcaş şi un grup de tineri din diferite dieceze ale României.


[Foto Irina Isacescu]

Anul Paulin a fost momentul în care s-a născut în inimile noastre dorinţa de a împărtăşi oamenilor iubirea pe care apostolul Paul a avut-o pentru vestirea Evangheliei, pentru Isus, Cuvântul Tatălui. După ce în anii anteriori am făcut această experienţă în parohiile din Horgeşti şi Piatra Neamţ, în acest an am avut bucuria de a trăi aceste zile de împărtăşire a Cuvântului divin în parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Bucureşti, unde am fost primiţi cu căldură de părintele Niculae.

Asemenea sfântului Paul care de-a lungul călătoriilor sale misionare şi-a creat o adevărată reţea de colaboratori, şi noi am pornit la drum cu tineri din diverse dieceze. Momentele de rugăciune şi de lectio divina, de cunoaştere a Bibliei şi a carismei pauline au hrănit mintea şi inima celor mai tineri timp de câteva zile înainte de misiune, aceştia devenind ei înşişi animatori alături de surori şi părintele paulin Domenico Soliman.

Deschizând paginile Evangheliei şi întâlnindu-l pe Isus care vorbeşte în mod personal fiecărui om, tinerii animatori, au înţeles că Cuvântul lui Dumnezeu este asemenea unui năvod care, aruncat în mare, prinde tot felul de peşti. De aceea, şi ei au simţit invitaţia de a arunca năvodul Cuvântului, în cele 3 zile de animaţie, tuturor credincioşilor parohiei: copii, adolescenţi şi adulţi.

În timpul laboratoarelor în care se pregăteau întâlnirile din parohie, animatorii au pus în comun daruri şi idei, creativitate şi talent pentru a da voce Evangheliei. O culoare specială a fost dată acestor zile de folosirea mijloacelor de comunicare socială, aspect specific paulinilor şi paulinelor. Muzica, filmul, prezentările în power point, imaginile, jocurile biblice şi cărţile au fost instrumente prin care mesajul Evangheliei a atins viaţa oamenilor şi prin care aceştia s-au putut întâlni cu marele apostol al lui Isus: sfântul Paul, care s-a făcut totul pentru toţi din dorinţa de a vesti Evanghelia tuturor.

Un moment special a fost vizionarea filmului „Binecuvântată fii închisoare”. O istorie adevărată în care am putut vedea cum personajul principal îşi schimbă în mod radical viaţa prin întâlnirea cu o carte: Biblia. Datorită Bibliei, orice loc poate fi binecuvântat. După vizionarea filmului, am avut bucuria de a-i avea în mijlocul nostru pe actriţa Maria Ploae, care a interpretat rolul principal, şi pe regizorul Nicolae Margineanu. Aceştia ne-au împărtăşit experienţa pe care au făcut-o lucrând la acest film şi au dat mărturie asupra modului în care realitatea închisorii, ce este atât de viu prezentată în film, le-a atins viaţa la nivel uman şi spiritual.

Zilele de misiune au avut în centru adoraţia şi Sfânta Liturghie, momente în care ne-am adunat cu toţii în jurul lui Isus prezent în Cuvântul său şi în Sfânta Euharistie şi ne-am lăsat transformaţi de El pentru a-l comunica prin viaţa noastră celorlalţi.

Deoarece Isus l-a trimis pe sfântul Paul să vestească Evanghelia nu doar unei naţiuni ci în întreaga lume, şi noi am încheiat misiunea dăruind Evanghelia persoanelor pe care le-am întâlnit în drumul nostru. Această experienţă i-a ajutat pe tineri să înţeleagă că dincolo de sărăcia materială există o sărăcie şi mai mare, cea spirituală, şi că „cea mai mare bogăţie pe care putem să o dăm acestei lumi sărace este Isus Cristos” (fericitul Giacomo Alberione).

Dar experienţa noastră misionară nu se opreşte aici. Cu toţii, tinerii animatori şi surori, suntem invitaţi până la următoarea misiune, să citim Evanghelia duminicală şi să împărtăşim cuvântul care ne atinge viaţa, parcurgând străzile digitale în grupul creat pe facebook „Tinerii şi Evanghelia”. Astfel, întâlnindu-ne cu Isus şi cunoscându-l tot mai mult, dorim să dăruim şi altora comoara Cuvântului cu aceeaşi pasiune pe care a avut-o sfântul Paul când vestea Evanghelia în întreaga lume.

Tinerii care doresc să se înscrie pe facebook în grupul „Tinerii şi Evanghelia” o pot face intrând pe site-ul www.pauline.ro la secţiunea Tineri, întâlniri.

  (1,03 Mb)