Noutate editorială: SĂ NE ÎMBRĂCĂM ÎN LUMINĂ

 

coperta luminaLa editura Pauline a apărut cartea „Să ne îmbrăcăm în lumină” scrisă de părintele Giuseppe Forlai. Autorul ne propune un itinerar spiritual pentru a ne trezi credinţa pornind de la experienţa şi de la înţelepciunea monastică. Cartea face parte din colecţia „Cuvinte de viaţă”, are 167 de pagini şi poate fi procurată la preţul de 18 lei.

 

Cum să ne trezim din amorţeala în care este adesea cufundată viaţa noastră spirituală? Cum să ne expunem luminii harului pentru a ieși din acea credință „somnoroasă”, incapabilă să confere sens trăirilor, faptelor, mișcărilor noastre lăuntrice și exterioare? Răspunsul trebuie căutat poate în incapacitatea noastră de a-i dărui Soarelui divin inima noastră în întregime, adică tot ceea ce suntem, întreg trupul nostru, toată „carnea” noastră și nu doar mintea, gândurile noastre. Despre aceasta dă mărturie înțelepciunea monastică, ce „dintotdeauna îl gustă pe Dumnezeu cu trupul pentru că măsoară timpul cu sunetul clopotului și orânduiește spațiul în jurul claustrului”.

Referindu-se la învățăturile și la experiența părinților monastici, Giuseppe Forlai propune în această carte un itinerariu pentru a găsi în inimile noastre propriul claustru și propriul clopot.

Urmând îndemnul sf. Ioan Paul al II-lea, „ut unum sint”, ca cei doi să fie una, Giuseppe Forlai, prin scrierea sa, intră în spiritualitatea Orientală, introducându-ne într-un spaţiu care din punct de vedere spiritual şi cultural ne este familiar. Prin citarea a numeroşi părinţi monastici, dintre care unii şi români, cartea ne ajută să facem un pas înainte către unitatea cu Biserica Orientală. 

Definiţia pe care autorul a dat-o vieţii spirituale „Cristos trăieşte în noi prin Duhul Sfânt” ne conduce în inima spiritualităţii sf. Paul pe care fiecare creştin este chemat s-o trăiască. Forlai îi îndeamnă pe cititori să aibă curajul de a bate la porţile Scripturilor, să le citească, să le mediteze, să se lase transformaţi de acestea până vor putea spune asemenea Apostolului: „Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăieşte în mine” (Gal 2,20).

Aşadar cu ajutorul scrierilor părinţilor monastici şi a textelor biblice cititorul este ajutat să refuze să facă parte din rândurile atâtor „muritori invitaţi – fără s-o dorească – la carnavalul unei lumi trecătoare” pentru a parcurge un itinerariu de conformare a vieţii la Cristos. Pacea, vindecarea de iluzii, experimentarea milostivirii lui Dumnezeu, adevărata căinţă, rugăciunea, lectura Scripturii, depăşirea încercărilor, libertatea, sunt câteva dintre temele prin care creştinul este călăuzit pentru a se îmbrăca în Lumina divină.

Cartea are trei părţi, a câte şase capitole fiecare, ce sunt autonome şi complete; astfel acestea pot fi citite pe sărite, în funcţie de exigenţele vieţii spirituale ale cititorului. Textul este completat de două apendice: Mica regulă de viaţă extrasă din discursul ascetic al sf. Vasile cel Mare, iar cel de-al doilea despre cum să ne rugăm cu Biblia şi despre examenul de conştiinţă.

sr. Paula Burcă FSP

Pentru procurarea cărții:

Fiicele Sfântului Paului: 25 de ani de slujire în România

În perioada 19 - 21 octombrie, Fiicele Sfântului Paul (surorile Pauline) au sărbătorit 25 de ani de prezență și de slujire în România prin trei evenimente deosebite: lansare de carte, Lectio Divina și Liturghie de mulțumire!

aniversar25ani 33Vineri, 19 octombrie a avut loc la Librăria Pauline lansarea cărții „Să ne îmbrăcăm în luminăViața în Duh, o introducere practică” scrisă de pr. Giuseppe Forlai. Invitații, prof. dr. Mihaela Voicu și pr. Marius Taloș SJ, au subliniat faptul că această carte este o expresie a vocației surorilor Pauline care își desfășoară misiunea de evanghelizare într-o țară majoritar ortodoxă. Urmând îndemnul Sf. Papă Ioan Paul al II-lea, ut unum sint, ca cei doi să fie una, Giuseppe Forlai, prin scrierea sa, intră în spiritualitatea răsăriteană, introducându-ne într-un spațiu care din punct de vedere spiritual și cultural ne este familiar. Definiția pe care autorul a dat-o vieții spirituale „Cristos trăiește în noi prin Duhul Sfânt” ne conduce în inima spiritualității pauline. Giuseppe Forlai îi îndeamnă pe cititori să aibă curajul de a bate la porțile Scripturilor, să le citească, să le mediteze, și să se lase transformați de acestea până vor putea spune asemenea  sfântului Paul: „Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine” (Gal 2,20).

aniversar25ani 933Acest verset a fost în centrul atenției sâmbătă, 20 octombrie, când Fiicele Sfântului Paul au organizat în comunitatea lor un moment de Lectio Divina condus de sr. Francesca Pratillo (FSP) care a slujit timp de 10 ani în România. Aceasta i-a ajutat pe participanți să aprofundeze Scrisoarea către Galateni și în mod special Gal 2,20: „Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine”, verset care l-a cucerit pe Fericitul Giacomo Alberione până la punctul de orienta drumul său vocațional și misiunea întregii Familiii Pauline. Pr. Alberione a înțeles că nu doar membrii Familiei Pauline, ci toți botezații sunt chemați să îi permită lui Cristos să locuiască în persoana lor prin acțiunea Duhului Sfânt.

Duminică, 21 octombrie, a avut loc Sfânta Liturghie de mulțumire la biserica Preasfânta Inimă a lui Isus (Sacré Cœur) celebrată de pr. paroh Eduard Giurgi, la care au participat alături de credincioșii parohiei și ceilalți membrii ai Familiei Pauline prezenți în România, colaboratori, prieteni, persoane consacrate. Părintele paroh a readus în centrul atenției importanța ca Surorile Pauline să continue să ducă lumina Evangheliei în mijlocul poporului român prin intermediul scrierilor pe care le propun în librăria lor, în parohii sau prin diverse alte forme de apostolat. De asemenea a împărtășit credincioșilor prezenți îndemnul sr. Tecla Merlo, prima superioară generală a Fiicelor Sfântului Paul: „Să lăsăm sufletul nostru să fie cucerit de harul lui Dumnezeu: astfel vom ajunge să gândim, să vorbim, să iubim ca Isus și atunci nu mai trăim noi, ci Isus trăiește în noi”.

La toate aceste evenimente a fost prezentă și consiliera generală, sr. Karen Anderson, care a reprezentat-o pe sr. Anna Maria Parenzan, superioara generală a Fiicelor Sfântului Paul. Aceasta a mulțumit tuturor persoanelor care au fost alături de Surorile Pauline în cei 25 de ani de misiune în România, în mod special episcopilor, parohului, preoților, persoanelor consacrate și colaboratorilor și a promis că se va ruga pentru ca lumina Evangheliei să continue să strălucească și să fie tot mai vie și mai rodnică.
 
******************

Congregația Fiicele Sfântului Paul este o congregaţie misionară, prezentă în 51 de ţări, care își propune să vestească Evanghelia folosind toate mijloacele de comunicare socială.
Fondatorul este fericitul Giacomo Alberione, pe care Dumnezeu l-a chemat la o misiune nouă în Biserică: vestirea Evangheliei tuturor oamenilor folosind publicaţiile şi toate mijloacele de comunicare socială pe care progresul uman le va inventa de-a lungul timpului. El a fondat Congregaţia Fiicele Sfântului Paul în 1915, contând pe colaborarea plină de credinţă a tinerei de 21 de ani, Teresa Merlo, mai târziu sora Tecla, care va deveni superioara congregaţiei.

Pe data de 29 noiembrie 1993 au sosit la București primele trei surori italience care și-au început misiunea, după cum spunea fondatorul lor, Fericitul Giacomo Alberione, „de la iesle”, dar înarmate cu o credință puternică și cu dorința de a semăna Cuvântul lui Dumnezeu. De la acele începuturi umile și până în prezent Domnul le-a însoțit cu Providența sa: în decursul celor 25 de ani, surorile au deschis Librăria și Editura Pauline din București; au vizitat diverse parohii romano-catolice și greco-catolice unde au răspândit Evanghelia și numeroase alte cărți care comunică valorile Evangheliei; au făcut animații vocaționale, biblice și de educație media, iar de mai mulți ani au oferit în comunitate un itinerar spiritual pentru laici. De asemenea au avut darul surorilor pauline românce, iar Familia Paulină, din care fac parte, și-a mărit prezența în această țară cu alte două ramuri: Institutul Maria Santissima Annunziata (laice consacrate) și Asociația Cooperatorii Paulini (laici colaboratori în vestirea Evangheliei).

Celebrarea a 25 de ani de prezență a Fiicelor sfântului Paul în România a fost un prilej deosebit pentru a împărtăși cu credincioșii bucuria și recunoștința pentru harurile pe care Domnul le-a revărsat asupra comunității în toți acești ani și pentru binele făcut prin apostolatul de evanghelizare cu mijloacele de comunicare socială.
Sr.Paula Burcă FSP

Prezentarea audio de la ansarea cărții „Să ne îmbrăcăm în luminăViața în Duh, o introducere practică”:
Prezentare dna prof. dr. Mihaela Voicu descarcă                                Prezentare pr. Marius Taloș SJ  descarcă

 

 

Lansare de carte la librăria Pauline

Miercuri, 31 ianuarie 2018, la Librăria Pauline din București a avut loc lansarea cărții: SFÂNTUL PAUL APOSTOLUL NEAMURILOR, scrisă de renumitul biblist italian Rinaldo Fabris și apărută la editura Pauline a surorilor Pauline din București.

Invitați speciali la acest eveniment au fost prof.dr. Mihaela Voicu, prof. univ. la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității București și pr. dr. Eduard Giurgi, lector universitar la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității București și Vicar Judecătoresc la Tribunalul Arhidiecezan de București. Ambii invitați au contribuit la apariția în limba română a cărții Sfântul Paul, apostolul neamurilor. Doamna Mihaela Voicu este traducătoarea cărții, iar părintele Eduard este lectorul cărții.

Pr. Eduard Giurgi a făcut o prezentare deosebită a personalității, gândirii și activității misionare a sfântului Paul, misionarul lui Cristos. A pornit de la momentul crucial al întâlnirii lui Paul cu Cristos înviat pe drumul Damascului, care i-a schimbat viața din temelii. Ceea ce pentru Paul fusese important până atunci, a devenit nesemnificativ în comparație cu superioritatea cunoașterii lui Cristos, așa cum va spune el însuși mai târziu într-una din scrisorile sale. Părintele Eduard a menționat că chemarea lui Paul este asemănătoare cu alte chemări din sf. Scriptură (chemarea lui Iacob, a lui Moise, sau a lui Samuel) care urmează aceeași schemă: chemarea, răspunsul și încredințarea misiunii. Apoi părintele a făcut o incursiune rapidă și clară în activitatea misionară a lui Paul de la Ierusalim la Roma.

Pr. Eduard Giurgi și-a încheiat prezentarea cu salutul apostolului Paul și cu o invitație: „Harul Domnului nostru Isus Cristos să fie cu voi, pentru a înțelege, a trăi și a vă bucura de mântuirea adusă de vestirea Evangheliei. Vă invit să procurați această carte pentru a-l cunoaște mai bine pe sfântul apostol Paul, pentru a cunoaște și a trăi cu mai mult folos conținutul credinței noastre.”

Dna Mihaela Voicu a prezentat cu multă prospețime figura apostolului Paul așa cum autorul însuși a reușit să o contureze cu măiestrie plecând de la textele Noului Testament care vorbesc despre Paul, și anume Faptele Apostolilor și Scrisorile Sfântului Paul. A subliniat și dânsa momentul convertirii sfântului Paul pe drumul Damascului, relatat de 3 ori în Faptele Apostolilor, ceea ce oglindește însemnătatea acelui moment pentru apostolul Paul. Apoi a punctat cum însuși apostolul Paul a vorbit despre acest moment în scrisorile sale în trei texte diferite, care arată o percepție progresivă a impactului întâlnirii cu Cristos: „m-a chemat” (Gal 1,15), „l-am văzut” (1Cor 9,1) și „am fost cucerit de Cristos” (Fil 3,12).

Dna Mihaela Voicu a sintetizat experiența lui Paul ca fiind o trecere de la întunericul necunoașterii, a prigonirii lui Cristos la lumina cunoașterii autentice a lui Cristos, și a încheiat prezentarea sa cu aceste cuvinte: „Meritul mare al acestei cărți, este de a ne deschide gustul întâlnirii directe cu scrierile sfântului Paul și de a primi invitația apostolului Paul, pe care autorul o pune foarte bine în valoare, de a intra fiecare dintre noi pe drumul Damascului, un drum al convertirii care presupune trecerea de la întuneric la lumină”.

Sr. Ana Maria Bulai,
Fiicele Sfântului Paul