Duminica a V-a din Postul Mare

Evanghelistul Ioan pune în evidență prin expresia lui Isus “ceasul”, tensiunea dintre voința lui Dumnezeu și această lume, tensiune pe care o putem surprinde la Isus din cuvintele lui: “Acum sufletul meu este tulburat”. Pornind de la această expresie, în această duminică, dincolo de a observa umanitatea pe care Ioan o lasă să se vadă la Isus: “Dar ce să zic, Tată scapă-mă de ceasul acesta?” – ne putem întreba acum, în orele noastre cotidiene, dacă putem auzi glasul Tatălui, dincolo de tulburările noastre spirituale?

 Descarcă (404kB)

Duminica Floriilor

Meditând an de an Patima Domnului în Duminica Floriilor, revin în minte parcă sub forma imaginilor, momentele pătimirii Domnului. Evenimentele se apropie în desfășurarea lor de punctul culminant, Golgota, iar aceste zile sunt pentru orice creștin momente de profundă liniște și adorație. Este dragă sfinților Părinți asocierea dintre exemplum (exemplu) și sacramentum (sacrament). Atitudinea noastră de liniște interioară și adorație se datorează faptului că în pătimirea lui Isus noi nu vedem doar un exemplu pentru a ne duce mai departe suferința noastră. Cel mai important lucru este că patima lui Isus este sacramentum. Sfinții Părinți numeau sacramentum misterele vieții lui Cristos, nu un sacrament anume. În acest moment ar trebui să reflectăm la patima lui Cristos nu doar ca fiind un exemplu de urmat, ci mai ales ca eveniment prin care noi suntem împăcați cu Dumnezeu.

 Descarcă (830kB)

Duminica a IV-a din Postul Mare

Citind textul evangheliei se naşte întrebarea: De ce să se îndrepte privirea spre un şarpe? Isus citează un gest făcut de Moise şi relatat în „Cartea Numerilor”. Dar gestul, pare să fie contradictoriu cu înălţarea lui Isus pentru că şarpele rămâne cunoscut ca fiind ispititorul: „După cum Moise a înălţat şarpele în pustiu, tot aşa trebuie să fie înălţat şi Fiul Omului”. Jean Danielou în cartea sa „La început”, ne răspunde: „Şarpele era adorat în cultele păgâne”; dar locul de unde vine salvarea – mântuirea nu este un mit, o zeitate, ci o persoană – Fiul Omului.

 Descarcă (272kB)