A patra duminică din Advent

CU FERICITUL GIACOMO ALBERIONE PE DRUMUL ADVENTULUI

4advent


A PATRA DUMINICĂ DIN ADVENT

Din Evanghelia după sf. Luca 1,39-45

În zilele acelea, ridicându-se, Maria s-a dus în grabă către ţinutul muntos, într-o cetate a lui Iuda. A intrat în casa lui Zaharia şi a salutat-o pe Elisabeta. Când a auzit Elisabeta salutul Mariei, a tresăltat copilul în sânul ei, iar Elisabeta a fost umplută de Duhul Sfânt şi a exclamat cu glas puternic: "Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul sânului tău! Şi de unde îmi este dată mie aceasta, ca să vină mama Domnului meu la mine? Iată, când a ajuns glasul salutului tău la urechile mele, a tresăltat de bucurie copilul în sânul meu! Fericită aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de Domnul!"

Îngerul îi spusese Mariei că verișoara sa Elisabeta va deveni mamă. După plecarea îngerului, Maria a pornit grăbită în călătorie pentru a o vizita pe Elisabeta. Fecioara Maria a făcut un mare gest de caritate: a mers la Elisabeta, a purtat multe binecuvântări în casa sa, a rămas acolo pentru a o ajuta cu smerenie și iubire.

În Maria iubirea atinge un grad foarte înalt. Ea primise misiunea de a-l dărui pe Isus oamenilor: acesta este marele său Dar, pe care îl face pentru prima dată în casa Elisabetei.

Iubirea ne face plăcuți înaintea lui Dumnezeu și caută nenumărate modalități de a face bine aproapelui. Bunurile spirituale sunt net superioare bunurilor naturale. Un dar mai mare decât Isus nu poate fi dat aproapelui. De aceea pe primul loc sunt faptele spirituale de caritate. Apoi sunt cele materiale precum a da hrană celor flămânzi, a-i îngriji pe cei bolnavi, a-i ajuta pe cei săraci etc.

Examen de conștiință
Sunt dispus să fac binele, binele mai mare aproapelui meu? Trezesc în mine compasiunea cei săraci, cei greu încercați, sufletele din Purgator? Sau sunt mai degrabă dominat de egoism?

Propunere

Vreau să fac măcar o faptă bună în fiecare zi.

Rugăciune
Doamne, Tu care ești Iubirea, dăruiește-mi o inimă asemenea Mariei, plină de grijă pentru mântuirea sufletelor și de solicitudine pentru cei aflați în nevoie. Amin.

Reflecții culese din cartea Brevi Meditazioni per ogni giorno dell'anno, de Giacomo Alberione