Prima Duminică din Advent

Ne aflăm la începutul unui nou an liturgic. Începem astăzi acest timp de pregătire pentru solemnitatea Nașterii Domnului nostru Isus Cristos.
În prima lectură am auzit acestă invitaţie: „Veniţi să ne suim pe muntele Domnului, la casa Dumnezeului lui Iacob.” Profetul Isaia ne îndeamnă să căutăm în acest timp să fim mai aproape de Dumnezeu. Adaugă profetul: „Veniți să umblăm în lumina Domnului!”
Dar ce înseamnă a umbla în lumina Domnului? Ne-o spune Sfântul Paul în a doua lectură a duminicii de astăzi. El ne învaţă să lepădăm faptele întunericului, adică păcatul sub toate formele sale: beţii, certuri, desfrânări, … şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii care sunt virtuţile, mai ales credinţa, speranţa şi dragostea.
Aceste versete din lectura a doua l-au impresionat enorm pe sfântul Augustin, și l-au determinat să-şi schimbe total viaţa.
În evanghelie, Isus ne vorbeşte despre a doua sa venire de la sfârşitul lumii. Aceste două cuvinte, sfârșitul lumii, îi înspăimântă pe mulți oameni. Însă pentru cel care îl urmează pe Cristos aceste cuvinte sunt pline de speranţă, de aşteptare, de bucurie.
Ziua Domnului este ziua mâniei pentru cei ce nu l-au urmat pe Cristos. În schimb pentru cei care au rămas fideli până la sfârşit este ziua răsplăţii.
Așadar, anul liturgic se deschide în perspectiva ultimei zile din viața nostră, ziua întâlnirii cu Domnul.
Putem să ne reamintim anumite recomandări: trăiește fiecare zi ca şi cum ar fi ultima; primește Sfânta Euharistie ca şi cum ar fi ultima din viaţa ta; spovedește-te  ca şi cum ar fi pentru ultima oară; participă cu evlavie la Sfânta Liturghie ca şi cum ar fi ultima.
Începând acest timp de pregătire pentru Nașterea Domnului, să ne amintim că nu este suficient să celebrăm Crăciunul. Ceea ce contează este cum ieşim din el. A te prezenta la întâlnire poate fi uşor. Ceea ce este decisiv este a vedea dacă, după întâlnirea cu Domnul, ştim să transformăm săbiile în fiare de plug, lăncile în seceri, adică, dacă am pierdut obiceiul de a îndrepta armele împotriva duşmanilor.