Duminica Floriilor

6post„«Mergeți în satul dinaintea voastră și, când veți intra, veți găsi un măgăruș legat, pe care nici un om nu l-a încălecat: dezlegați-l și aduceți-l!» Apoi l-au adus la Isus și, aruncându-și hainele peste măgăruș, l-au urcat pe Isus deasupra. Pe când el înainta, își aruncau hainele pe drum. Ajungând aproape de coborârea Muntelui Măslinilor, toată mulțimea discipolilor, bucurându-se, a început să-l laude pe Dumnezeu cu glas puternic pentru toate minunile pe care le-au văzut, spunând: «Binecuvântat cel ce vine, regele, în numele Domnului! Pace în cer și glorie în înaltul cerurilor!»” (19,30.35-38)

Isus ne învață cum să înfruntăm momentele dificile și ispitele viclene, păstrând în inimă o pace care nu este detașare sau impasibilitate, ci este abandonare încrezătoare la Tatăl și la voința sa de mântuire, de viață, de milostivire.

Și astăzi, prin intrarea sa în Ierusalim, Isus ne arată calea. Deoarece în acest eveniment, cel rău avea o carte de jucat: aceea a triumfalismului. Însă Domnul a răspuns rămânând fidel căii sale, calea smereniei.

Triumfalismul încearcă să se apropie de țintă prin scurtături, prin false compromisuri. Indică suirea în carul învingătorului. Triumfalismul trăiește din gesturi și cuvinte care însă nu au trecut prin încercarea crucii; se alimentează din confruntarea cu ceilalți, judecându-i mereu ca răi, rebuturi, ratați... Isus a distrus triumfalismul prin pătimirea sa.

Să nu vă rușinați să vă manifestați entuziasmul pentru Isus, să strigați că El trăiește, că El este viața voastră. Dar în același timp, să nu vă fie frică să-l urmați pe calea crucii. Și când veți simți că El vă cere să renunțați la voi înșivă, să vă despuiați de siguranțele voastre, să vă încredințați total Tatălui care este în ceruri, bucurați-vă! Sunteți pe drumul împărăției lui Dumnezeu.

Rugăciune
«Binecuvântat cel ce vine, regele, în numele Domnului! Pace în cer și glorie în înaltul cerurilor!»
Cristos trăiește! Cristos este viața noastră!

Reflecții extrase din predicile Papei Francisc