A treia duminică din Postul Mare

3post„Au venit unii care i-au povestit [lui Isus] despre galileenii al căror sânge Pilat îl amestecase cu cel al jertfelor lor. El le-a răspuns: «Credeți voi că acești galileeni au fost mai păcătoși decât toți ceilalți galileeni pentru că au suferit aceasta? Vă spun, nicidecum! Dar dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel. Sau credeți că cei optsprezece peste care a căzut turnul din Siloe și i-a ucis erau mai vinovați decât toți ceilalți oameni care locuiau în Ierusalim? Vă spun, nicidecum! Dar dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel»”. (Lc 13, 1-5)

În fragmentul evanghelic, Isus face aluzie la două evenimente tragice din acel timp care au produs multă vâlvă. Isus cunoaște mentalitatea superstițioasă a ascultătorilor săi și faptul că ei interpretează greșit acele evenimente. Ei gândesc că, dacă acei oameni au murit în mod atât de tragic, înseamnă că Dumnezeu i-a pedepsit pentru vreun păcat grav pe care l-au comis, în alte cuvinte: „au meritat”.

Isus refuză categoric această viziune, pentru că Dumnezeu nu permite tragediile pentru a pedepsi păcatele, și afirmă că acele sărmane victime nu erau deloc mai rele decât alții. Mai degrabă, Isus ne invită să luăm aminte, din aceste întâmplări dureroase, la o avertizare care ne privește pe toți, pentru că toți suntem păcătoși: „Dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel”.

Rugăciune:
Isuse, dă-ne harul de a asculta chemarea ta de a ne schimba inima. Să abandonăm compromisurile pe care le facem cu răul, cu ipocriziile noastre, și să schimbăm direcția vieții noastre pornind cu hotărâre pe calea Evangheliei. Amin.

Reflecții extrase din predicile Papei Francisc