A doua duminică din Postul Mare

2post„În acel timp, Isus i-a luat cu sine pe Petru, pe Ioan şi pe Iacob şi s-a urcat pe munte ca să se roage. Şi, în timp ce se ruga, înfăţişarea feţei lui s-a schimbat, iar îmbrăcămintea lui a devenit albă, strălucitoare. Şi iată, doi bărbaţi vorbeau cu el: aceştia erau Moise şi Ilie, care, apărând în glorie, vorbeau despre plecarea lui, ce avea să se împlinească în Ierusalim. Iar Petru şi cei care erau cu el erau toropiţi de somn; când s-au trezit au văzut gloria lui şi pe cei doi bărbaţi care stăteau de vorbă cu el.” (Lc 9,28-32)

Contemplăm evenimentul transfigurării, în care Isus le oferă ucenicilor Petru, Iacob și Ioan să preguste gloria învierii. Acest eveniment are loc într-un moment foarte important al misiunii lui Isus, mai exact după ce Isus le-a spus ucenicilor că trebuie să sufere mult, moară și a treia zi să învie (cf Mt 16,21). Isus îi pregătește pe ucenici să suporte scandalul pătimirii și a morții pe cruce, pentru ca să știe că aceasta este calea prin care Tatăl ceresc îl va purta pe Fiul său la glorie, înviindu-l din morți.

Calea lui Isus este și calea ucenicilor săi: nimeni nu ajunge la viața veșnică decât urmându-l pe Isus, purtând propria cruce în viața pământească. Isus, arătându-și gloria, ne asigură că crucea, încercările, dificultățile prin care trecem sunt un drum spre punctul de sosire: învierea și intrarea în gloria vieții și a iubirii lui Dumnezeu fără de sfârșit.

Rugăciune:
Isuse, vrem să urcăm și noi cu tine pe muntele rugăciunii, în fiecare zi, să ne fixăm privirea interioară pe chipul tău și să lăsăm ca lumina sa să ne lumineze viața.
Amin.

 Reflecții extrase din predicile Papei Francisc