Prezentare

„Familia Paulină, alcătuită din 5 congregaţii religioase, patru institute de viaţă seculară consacrată şi o asociaţie laicală, a devenit un adevărat şi propriu „laborator” de sfinţenie” (pr. José Antonio Pérez, ssp, noul Postulator pentru cauzele sfinţilor din Familia Paulină).

Pentru a dezvolta opera sa, fericitul Giacomo Alberione a simţit încă de la început necesitatea de a fi înconjurat de persoane capabile, dar mai ales sfinte. Pr. Alberione nu i-au lipsit dificultăţile, uneori foarte grele; totuşi, acesta mărturisea primilor tineri: „Doar două sunt suferinţele mele: că eu nu sunt încă destul de bun, iar voi nu sunteţi încă destul de sfinţi, restul nu contează”.

Adevărata originalitate a pr. Alberione nu constă în faptul de a fi adoptat mijloacele de comunicare socială pentru evanghelizare, ci de a fi pus la baza acestui apostolat o adevărată viaţă mistică: „Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăieşte în mine” (Gal 2,20). Sfinţenia paulină este o sfinţenie apostolică: „Apostolul este un sfânt care acumulează comori şi comunică din prea-plinul său sufletelor; îl iubeşte atât de mult pe Dumnezeu şi pe oameni încât nu poate ţine pentru sine ceea ce simte şi gândeşte; îl transpiră pe Dumnezeu prin toţi porii. Să se trăiască din Dumnezeu; şi să se dea Dumnezeu!” (pr. G. Alberione).

Giacomo Alberione